صلح میان اسرائیل و فلسطین با تعیین تکلیف رژیم ایران متصور است
در ادامه تلاشهای صلح میان اسرائیل و فلسطین، کاندولیزا رایس وزیر امور خارجه آمریکا در تازه ترین سفر خود به منطقه روز یکشنبه 30 مارس با اهود باراک وزیر دفاع اسرائیل و سلام فیاد نخست وزیر فلسطین دیدار و گفتگو کرد. در این دیدار اسرائیل متعهد شد که 50 موانع جاده ای را در کرانه غربی برچیند و سرعت پست های بازرسی را ارتقاء دهد. در مقابل طرف فلسطینی نیز قول داد که نقش موثرتری در امنیت مناطق تحت کنترل خود بر عهده گیرد.
هنگامی که وزارت خارجه آمریکا در نوامبر گذشته در آناپولیس پس از هفت سال نبرد میان دو طرف میزبان دور جدید گفتگوها به امید یافتن افق تازه ای برای صلح نهایی تا پایان ریاست جمهوری بوش شد، سوالها و تردیدهای بسیاری مطرح گردید. مهمترین تردید در به ثمر رسیدن تلاشهای جدید، نقش رژیم جمهوری اسلامی است که از طریق حماس عملا در طرح صلح منطقه که مورد حمایت کشورهای جهان است، اخلال می کند. اگرچه وزارت خارجه آمریکا به این تردیدها واقف بود، اما خانم رایس آناپولیس را به عنوان موضوعی موازی برای عدم مواجهه قاطع و محکم در قبال جمهوری اسلامی مطرح کرد تا بتواند بطور کجدار و مریز با معضل عراق و نقش مخرب ایران تا پایان دوره هیات حاکمه کنونی مدارا کند.
درک این موضوع برای وزارت خارجه آمریکا نمی بایست مشکل باشد که اگر تا قبل از کودتای حماس بر علیه دولت فلسطینی در غزه، شاید امید به همزیستی مسالمت آمیز میان دو کشور مستقل اسرائیل و فلسطین می توانست قابل حصول باشد. اما پس از تسخیر خونین غزه توسط حماس که با حمایت مستقیم تهران صورت گرفت، اکنون صورت مسئله صلح اسرائیل و فلسطین بکلی تغییر یافته است. اگر تا پیش از کودتای بنیادگرایان حماس در فلسطین امید به منزوی ساختن رژیم ایران از طریق حرکت به سوی صلح امکان پذیر بود، اکنون خود مسئله صلح بستگی به تعیین تکلیف رژیم حاکم بر ایران دارد. با افزایش نفوذ فاشیسم مذهبی در منطقه از عراق گرفته تا لبنان و فلسطین، اساسا موضوع صلح و آرامش در فلسطین و اسرائیل و در کل منطقه از این پس معلول چگونگی عقب راندن رژیم ایران خواهد بود.
عبدی هزارخانی
11 فروردین 1387